Používáme Cookies, abychom vám poskytli nejlepší možný servis. Pokračováním v používání stránek s tímto vyjadřujete souhlas. Další informace.
OK

Návštěvnické centrum prohlídkového důlního díla

Chutné cestování (slaným) časem

Návštěvnické centrum prohlídkového důlního díla

DRAHOCENNÝ POKLAD V BERCHTESGADENU

Solný dul, Berchtesgaden, Barz: tri pojmy, které spolecne tvorí pusobivý celek. Zážitek, jenž pochází z hloubky hory. V pravém slova smyslu korení našeho života. Po staletí, již od roku 1517, se v „lískovém pohorí“ (Haselgebirge) teží drahocenný poklad. Sul.

MYSTIKA

Bílé zlato neztratilo dodnes nic ze své pusobivosti. Již po nekolik desetiletí mají návštevníci solného dolu v Berchtesgadenu možnost videt, jak obtížne se sul dobývala. Od svatodušních svátku v roce 2007 se hosté dostávají nejen do podzemí, nýbrž se zde mohou rázem ocitnout ve zcela nové dimenzi. Prohlídkový solný dul získal kompletní nové architektonické rešení. Práce na nem se ujal architekt Mathis Barz, mistr svého oboru, který zodpovídal spolecne s André Hellerem za Krystalické svety Swarovski nebo také za nový architektonický návrh úpravy vídenského obrího kola. Není tedy divu, že ani projekt solného dolu nebude jen fádní prohlídkou podzemí. Ceká nás zde mystická a trpytivá „solná cesta casem“.

KUBICKÉ STRUKTURY

Výlet do „Pokladnice lidstva“ zacíná již pred vstupem do nového návštevnického centra: kubické struktury pokrývají pochuznou strechu jako obrovské krystaly soli. Látka získaná z nitra hory vykvétá na hranách budovy, na prosklené fasáde zanechává trpytivé pruhy. Transparence a jasné formy urcují i život uvnitr. Zde musely být rozmísteny ruzné prvky – pokladna, šatna nebo také solný obchod. Návštevníka uchvátí rozmáchlé architektonické rešení interiéru, použití teplých odstínu a atraktivních povrchu – zhruba 70 metru dlouhá lavice se táhne jako had podél zadní steny s informacemi.

FANTAZIE

Tento skvostný kus a veškeré ostatní rafinované zarízení realizovala drevozpracující manufaktura Auer, opet expert na nárocné rozsáhlé projekty. „Povrchy byly nalakovány prípravky ADLER PUR-Natureffekt a ADLER Pigmopur v odstínech cervené a šedé“, lící pan Heinrich Auer z innsbruckého renomovaného podniku. Harmonická souhra barev vytvárí pusobivou kulisu prezentace soli, tohoto daru Zeme. A laky ADLER zase jednou dostaly príležitost ukázat, co dokáží. Fotografie. Mathis Barz

 

Informace o projektu
Objekt
Návštěvnické centrum solného dolu v Berchtesgadenu
Investor
Prohlídkový důl v Berchtesgadenu
Použité produkty
Projektant
Mathis Barz
Dokončení
2007
Provádějící firmy
Manufaktura Auer

Zum ADLER Online-Shop: