Používáme Cookies, abychom vám poskytli nejlepší možný servis. Pokračováním v používání stránek s tímto vyjadřujete souhlas. Další informace.
OK

Kuchyňská pracovní deska: lakovaná nebo olejovaná?

Kuchyňské pracovní desky slouží jako užitková plocha. Běžně na nich stojí rozlitá voda, škrábance od nože nejsou ničím výjimečným, klademe na ně hrnce a děti si je často pletou s prolézačkami. Je tedy více než jasné, že tento kus dřeva musí něco vydržet - a je úplně jedno, zda si zvolíte lakovanou nebo olejovanou povrchovou úpravu. V obou těchto povrchových úpravách jsou určité rozdíly, které stojí za zmínku.

 


04.02.2018

Lakovaná kuchyňská pracovní deska

 

Výhodou lakované kuchyňské desky je, že má velmi dlouhou životnost, protože její povrch je doslova zapečetěn. To znamená, že do dřeva se žádným způsobem nedostane ani voda, ani žádné jiné znečištění. Pokud něco rozlijete, bez problémů nečistotu odstraníte. Ani agresivní čisticí prostředky lakované kuchyňské desce vůbec neublíží. To však samozřejmě platí jen dokud nedojde k poškození povrchu desky - a k tomu dojde dříve, než byste si mysleli. Ať už k tomu přispěje manipulace s nožem, nebo těžký hrnec, velice snadno dochází ke škrábancům, které narušují lakovanou plochu. Pak se snadno stane, že dovnitř pronikne voda a povrch nabobtná, případně na poškozeném místě vzniknou fleky.

K odstranění menších škrábanců doporučujeme použít korekční fix jako je např. Grilith FlexPen. Díky němu jednoduše škrábanec "vybarvíte" a na poškozené místo následně aplikujete transparentní lak ve spreji Klarlackspray. Pokud je již poškození laku větší a nebo už došlo k nabobtnání povrchu, obraťte se na odborníka, protože poškození takového druhu sami tak jednoduše neodstraníte.

 

Údržba: Pokud máte zájem o lakovanou kuchyňskou desku, doporučujeme ji každého půl roku ošetřit pomocí čistícího setu na nábytek ADLER Clean -Möbelpflege. Tento ochranný prostředek vytvoří na povrchu ochranný film, který chrání před vodou a znečištěním, a navrátí vaší pracovní desce původní vzhled.

 

Olejovaná kuchyňská pracovní deska

 

Pokud se vaši kuchyňskou desku rozhodnete naolejovat, neznamená to jen, že dřevo bude vypadat naprosto přirozeně, ono se tak bude opravdu i chovat. Po ošetření olejem zůstávají póry ve dřevě otevřené, dřevo dýchá a zajistí vám zdravé ovzduší v místnosti. Olej proniká do dřeva a chrání ho zevnitř. Nečistoty a vodu lze z olejovaných ploch také bez problémů odstranit, musíte to však udělat ihned, jinak hrozí, že na desce zůstanou po vodě, kávě či víně fleky. Zejména káva a víno velmi rychle zanechávají  na olejovaných površích stopy. Je to sice nevýhoda olejovaných dřevěných pracovních desek, ale lze si s tím velmi jednoduše poradit: Olejované dřevěné plochy bez problémů ošetříte sami.

Silně znečištěné a flekaté místa musíte nejprve jemně vybrousit zrnitostí 220-240 (max. 280) ve směru vláken dřeva a následně důkladně odstranit veškerý brusný prach. Pak už jen bavlněným hadříkem nanesete trošku oleje, např. Legno-Öl, a důkladně jej vetřete do povrchu. Po nečistotách už nebude ani stopy.

 

Údržba: I v případě, že vaše olejovaná pracovní deska není znečištěna, je velmi důležité nezanedbat pravidelnou a včasnou péči, aby povrch vypadal stále jako nový. Doporučujeme vám sáhnout po ošetřujícím setu na olejované povrchy Legno Pflegeset, který obsahuje čisticí prostředek a ošetřující olej s jemným čistícím hadříkem, brusným rounem a návod k použití.

Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, protože poškozují olejované povrchy - tyto prostředky jsou určeny pouze na lakované pracovní desky.

 

Výhody a nevýhody

 

Lakované kuchyňské desky:

 + vyžadují méně pěstící péče,

 + mají velmi dobrou odolnost,

 - v případě poškození je nutný rozsáhlejší sanační zásah.

 

Olejované kuchyňské desky:

+ mají přirozený vzhled, na dotek působí přirozeně,

+ nečistoty, škrábance a fleky velmi snadno odstraníte sami,

- častější interval ošetřování povrchů.

Zum ADLER Online-Shop: