Bezstarostně s tužidly ADLER

Dne 24. srpna 2023 vstoupí v platnost nové nařízení EU, které vyžaduje po pracovnících speciální školení při zpracování PUR tužidel s obsahem diisokyanátu vyšším než 0,1 %. Zákazníci ADLER si ale mohou vydechnout: přepracovali jsme celý sortiment tužidel tak, že není potřeba žádné další školení – a to při zachování stejně vysoké kvality a přitom ještě jednoduššího zpracování!
24. 7. 2023

Isokyanáty jsou chemické látky, které jsou nezbytnou součástí každé 2-složkové polyuretanové barvy či laku. Pouze smícháním dané barvy či laku s tužidlem na bázi isokyanátu lze dosáhnout požadovanou vysokou odolnost povrchu. Monomerní diisokyanáty v nich obsažené však mohou dráždit kůži a dýchací cesty a vyvolat alergie. Z tohoto důvodu EU nastavila pro diisokyanáty velmi přísné limity a od 24. srpna 2023 nařídila povinné školení pracovníků pro zpracování všech produktů, které tyto limity překračují. To by však stálo naše zákazníky nejen peníze, ale především čas. Každý zaměstnanec totiž musí absolvovat několikahodinové školení, které se je povinné každých pět let opakovat. Zákazníci ADLER však mohou na toto nepříjemné téma zcela vynechat: všechna PUR tužidla pro produkty na bázi rozpouštědel a všechna tužidla Aqua-PUR pro produkty na vodní bázi jsou nově pod hranicí předepsané limitní hodnoty. Pro zpracování 2-složkových laků a barev od ADLER proto v budoucnu nebude potřeba žádné dodatečné školení.

Plus pro zdraví a bezpečnost


Tuto úlevu od školení nám umožnily nově upravené receptury. „Tato modifikace ovlivňuje pouze podíl diisokyanátových monomerů v tužidle. Zpracovatelské vlastnosti našich tužidel zůstávají nezměněny,“ zdůrazňuje Mario Bortolotti, vedoucí vývoje nábytkových laků ve společnosti ADLER. To v praxi znamená, že zákazníci ADLER tuto změnu při zpracování tužidel vůbec nepostřehnou. Dávkování tužidel zůstává nezměněno, stejně jako kvalita lakovaných povrchů. Tužidla ADLER s upravenými recepturami zároveň zajišťují vyšší bezpečnost a ochranu zdraví zákazníků při zpracování – v souladu s naší strategií udržitelnosti. Navíc má ADLER pro své zákazníky ještě jednu vychytávku. Naše obaly nedávno dostaly jednotné barevné označení – tužidlo vhodné pro danou barvu či lak lze určit na první pohled a poměr míchání najdete i na etiketě. Chyby při zpracování jsou tak zcela vyloučeny - a každodenní práce pro zákazníky společnosti ADLER je tak ještě jednodušší!

Z toho důvodu v současnosti dochází ke změnám názvů a artiklových čísel našich tužidel. Přehled změn tužidel a zesíťovačů naleznete zde.

ADLER - V našich žilách proudí barva

Se zhruba 720 zaměstnanci je ADLER předním rakouským výrobcem barev, laků a prostředků na ochranu dřeva. Společnost založenou v roce 1934 Johannem Berghoferem, dodnes rodinný podnik, řídí ve třetí generaci Andrea Berghoferová. Téměř 21 000 tun barvy každoročně opouští továrnu ve Schwazu a dostává se k zákazníkům ve více než 30 zemích po celém světě. ADLER má distribuční společnosti v Německu, Itálii, Polsku, Holandsku, Švýcarsku, České republice a na Slovensku; jediným výrobním místem je ADLER-Werk Lackfabrik ve Schwazu / Tyrolsku (AT). ADLER je první společností ve svém oboru, která je od roku 2018 100% klimaticky neutrální. Společnost ADLER snížila svou ekologickou stopu na minimum pomocí mnoha opatření. Zbytkové emise, kterým se i navzdory všem těmto opatřením nelze vyhnout, kompenzuje společnost ADLER koupí uznávaných certifikátů o ochraně klimatu, čímž pomáhá financovat nové projekty v oblasti ochrany klimatu.

© by adler-lacke.com