Ⓒ norbert-freudenthaler.com
Nábytek

Sociální centrum Sölden

Důstojné stáří, nejen stárnout, to je myšlenka, kterou firma DIN A4 Architektur nevytesala do kamene, ale postavila ze dřeva. Rozložení dle různých potřeb obyvatel - péče nebo podpory - se odráží ve vzhledu budovy: jsou to dvě budovy, umístěné na pozemku v centru města. "Vzhledem k odstupňování svahu reagujeme na blízkost stávajícího domova důchodců, výškovou diferenciací vzniká slunná střešní terasa." Zvláště důležité pro nás byly zóny chráněné před větrem a povětrnostními vlivy, které přímo zvou k venkovnímu odpočinku, “říká projektový manažer Christian Fuchs. Velkorysá atria vytvářejí přátelské prostory pro rekreaci a pohyb, které jsou místy interakce a komunikace obyvatel.

Dřevo místo kamene

Společenský design se také odráží ve stavebních metodách a materiálech: „Budova je postavena z hybridní konstrukce, zvolili jsme materiály šetřící zdroje,“ vysvětluje Fuchs. Dřevo je proto ústředním stavebním materiálem, jak uvnitř, tak venku; zušlechtěné nátěry ADLER.

Fasáda je ztělesněním „důstojného stárnutí“: pokrytá tradičními tyrolskými smrkovými šindely, které po stalení zdobily uctihodné farmy, stejně jako malé stodoly, přinášející obyvatelům mnoho krásných vzpomínek. Šindele jsou nerovnoměrně zešedlé, ale dokonce i "stříbrné" nejen stářím, ale i v závislosti na počasí a slunečním záření. Tradiční společnost "Astner Holzschindeln" tak velmi pomohla se sociálním centrem Sölden: před položením bylo všech 60 000 šindelů ponořeno do produktu Pullex Silverwood, odstínu Aluminium Grau. Od počátku tak září ušlechtilým stříbrem a jsou také chráněny před škůdci a nerovnoměrným zvětráváním. To je také důsledek myšlenky zachování zdrojů a udržitelného fungování.

Domov místo ubytování

Uvnitř je tesařská dílna "Lenhart der Tischler GmbH" zodpovědná za udržitelnou konstrukci nábytku z přírodního materiálu. To odpovídá sluneční, vzdušné a zdravé atmosféře vytvořené architekturou. Lenhart vybavil nejen 26 domácích pokojů a devět apartmánů skříněmi, dveřmi, příborníky a koupelnovým nábytkem, ale rozšířil také kuchyňské linky, kanceláře, posezení v atriích, školku a kapli - vše dýhované v odstínu Esche a matně lakované. Byly použity barvy ADLER Legnopur a ADLER Innolux Multicoat. Tesař se spoléhal na ADLER PUR-Strong pro obzvláště namáhaný kuchyňský nábytek. Výsledkem je jasný, vysoce kvalitní a individuální nábytek, který vytváří pro obyvatele více domov než ubytovnu. Sölden má nyní pro své starší obyvatele cenné místo: ve středu dění, plné života, přátelské, komunikativní a udržitelné.

 

© by adler-lacke.com