© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
Okna & Dveře

Most do krajiny

Brandnertal v rakouském Vorarlbergu je dovolenkový region pro individualisty. Daleko od shonu turistických pevností v Montafone a kolem Arlberg nabízí tento region především jednu věc: hodně klidu a pohody a nedotčenou krajinu. Hotel Sarotla v Brande boduje i tímto trumfem: během poslední rekonstrukce majitel Loth Schedler propojil interiér hotelu s okolní přírodou.

© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit

Před více než 50 lety prarodiče Lothara Schedlera Franziska a Hermann Schedlerovi otevřeli B & B (nocleh se snídaní) v Brande: přízemní sídlo pro turisty a lyžaře a díky propojené bowlingové dráze byl i oblíbeným místem setkání místních obyvatel. V roce 2018 převzal rodinný podnik vnuk Lothar Schedler. Lothar, bývalý lyžařský závodník a vyučený kuchař, měl na mysli jasnou vizi: penzion proměnil na čtyřhvězdičkové sídlo plné zdrženlivé elegance, které interaktuje s okolní krajinou. Ale hotel pouze s 26 pokoji byl brzy příliš malý, a tak se Lothar Schedler rozhodl pro jeho velkorysé rozšíření. K plánování renovace nastoupila architektonická firma Schallert Wüst z nedalekého Feldkirchu, která už měla z hotelového sektoru bohaté zkušenosti. Jako vrchol architekti naplánovali pětipodlažní novou budovu, která bude sousedit s existující budovou na severní straně. Zde mělo být místo nejen pro 27 pokojů, ale i nová recepce, prostor pro semináře a nové bydlení pro hoteliéry. Na opačné straně hotelu byl wellness areál rozšířen o dvoupodlažní přístavbu a naplánovali se další menší doplňkové práce a přestavby.

Lesk

Rekonstrukční práce na hotelích jsou vždy zvláštní výzvou pro všechny zúčastněné: optimálně by se mělo využít krátké časové okno mezi letní a zimní sezónou, provoz by měl být co nejméně narušen, koneckonců, hosté chtějí strávit dovolenou bez špíny a stavebního hluku. Bernhard Wüst a Nikolaus Schallert vyřešili tuto výzvu tím, že nechali 27 nových místností postavit modulárně. Pro tento účel dodala masivní dřevěné prvky společnost Stora Enso truhlářské společnosti Josef Müller, kde byly jednotlivé místnosti spojeny dohromady a umístěny jako stavební bloky na nově vybudovaném základě přístavby. Nová budova byla potom zezadu obložena odvětranou dřevěnou fasádou a povrchově upravená produktem ADLER Lignovit Platin ve speciálně namíchaném odstínu šedé. Speciální pigmenty lazury dodávají hrubě řezanému smrkovému dřevu elegantní kovový lesk - takže fasáda na slunečním světle souzní se skalami okolních hor.

Světlo

Přirozenost byla také nejvyšší prioritou v interiérovém designu nových místností, přírodních materiálů, jako je kámen, sklo a především hodně dřeva, což dodává místnostem autentický charakter. Majitel se záměrně zdržel nástěnných dekorací; namísto obrazů na stěnách se do popředí dostává okolní krajina: velkorysé okna otevírají místnosti přírodě a umožňují čistý zážitek z krajiny. Okna vyrobil Fensterbau Zech. Pak je zdokonalil profesionál v oboru povrchových úprav oken Winkler ve Feldkirchu. Winkler nejdříve okna natřel základním nátěrem Aquawood TIG E a pak je povrchově ošetřil tmavěhnědou prodyšnou silnovrstvou lazurou Aquawood DSL Q10 M. Takto je smrkové dřevo vyzbrojené proti všem nepřízním alpského počasí ve výšce nad 1 000 metrů nad mořem. Vnitřní stěny a stropy také potřebují jiný druh ochrany: světlo, které místnosti zaplaví přes jihovýchodně orientované okna, by mohlo způsobit, že smrkové dřevo ve velmi krátkém čase zežloutne a ztratí svůj jemný vzhled. Proto byly stěny a stropy povrchově upravené interiérovou lazurou ADLER Lignovit Interior UV 100 ve speciální barvě v továrně výrobce Stora Enso. Vysoce účinná UV ochrana v lazuře, která získala rakouskou ekoznačku, zabraňuje žloutnutí dřeva a zachovává jeho autentickou krásu. Vybrané přírodní materiály a minimalistický design interiéru s množstvím světla a otevřeného prostoru vytvářejí propojení - jakýsi most mezi vnitřním a vnějším prostředím a zaměřují se na krásu scenérie Brandnertalu.

© by adler-lacke.com