© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
Interiéry

Dům pro svobodné? Ne: rodinný dům!

Klienti neměli přesnou představu, jak by měl vypadat jejich budoucí dům v Ramsau. Věděli ale jistě, jak by to být nemělo: ani příliš velké, ale ani příliš stísněné. Ne pyšné a okázalé, ale ani nudné. Ne tradičně turistické, ale stále založené na regionální architektuře. Architekt a klient se proto vydali na cestu do neznáma, jejíž výsledek se nemusí skrývat za oponou - ale může velmi dobře.

© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner
© Planung Berger Hofmann Architekten, Ausführung Meiberger Holzbau, Fotos Bazzoka – Ludwig Rosenlechner

Jedna věc ve vzrušujícím a intenzivním procesu plánování rychle vykrystalizovala: vyvoleným materiálem bude dřevo. „Ekologicky bezkonkurenční a nejlepší stavební materiál do této oblasti“, je přesvědčen Helmut Berger z Berger Hofmann Architects. Proto se spolu se svým týmem za pomoci dvou osvědčených odborníků na dřevo - dřevařské společnosti Meiberger a specialisty na interiéry Prehal - spoléhají výhradně na materiál z místních lesů. V živém dialogu s klientem byl vyvinut funkční program, který přetváří model „rodinného domu“. Protože v útulné dřevěné stavbě jsou tři mini jednotky seskupeny kolem společného obývacího a jídelního prostoru, mnohoslibné „koupelny“ a voňavého podkroví.

Pohodlí ve dřevě

Podkroví bylo vytvořeno ze hrubých BSH prvků a ukázalo se, že je to prostorný, všestranný, voňavý prostor navíc, do kterého se dá dostat po lomeném „magickém schodišti“. To sousedí s koupelnou, kde si z vany můžete užít opravdu majestátní výhled na les a hory. Ostatní stěnové a stropní prvky v domě sestávají z řezané jedle a smrku, které jsou pro dlouhodobé zachování své přírodní krásy ošetřené lazurou ADLER Lignovit Interior UV 100 v odstínu Tanne (jedle). Okna a dveře, elegantní vnitřní vybavení a vestavěný nábytek ošetřila a zušlechtila společnost Prehal produkty ze široké palety ADLER. Společnost se sídlem v Radstadtu použila pro působivou dubovou kuchyni speciální směs mořidel od společnosti ADLER.

Světelný pohled

Při navrhování fasády se architekti Berger Hofmann uchýlili k zajímavému triku: zástěna ze stříbrošedých smrkových lamel ošetřených lazurou slouží jako ochrana před povětrnostními vlivy. Lamely, šedivé díky produktu Pullex Silverwood od ADLERa, vytvářejí moderní verzi venkovního posezení, které se otevírá do polootevřené, intimní verandy. V noci se světlo prolíná lamelami a jemně rozzařuje stavení. Září jako hvězda na obloze, jemná a mlčenlivá. Obecně se architektům a stavitelům domu podařilo nenásilně propojit budovu s přírodním prostředím: zdrženlivá dřevěná konstrukce se citlivě zahnízdila na úpatí masivu Dachstein. Garáž, také postavená ze dřeva a ošetřená Pullex Silverwood, vyznačuje práh do soukromé části. Odtud vede ke vchodu jednoduchý betonový chodník. A u takového projektu plného dřeva je to vlastně logické, ale v žádném případě samozřejmé: dva staré javory na okraji pozemku, se kterými má klient spojených mnoho emocí a vzpomínek z dětství, se zachovaly!

 

 

© by adler-lacke.com