 
                Broušení dřeva: 10 tipů pro dokonalou povrchovou úpravu
Ať už jde o kuchyň, stůl, interiérové dveře nebo okna – pro získání dokonalého povrchu je třeba dřevo odpovídajícím způsobem připravit. Jako důležitá součást povrchové úpravy je broušení denním chlebem každého truhláře, okenáře nebo malíře. Díky zdrsnění povrchu se lépe vstřebají a přilnou laky nebo lazury a navíc odstraníte nerovnosti, drsná místa, zbytky lepidel nebo barev.
Pro dokonalé výsledky na dřevěném povrchu pro vás aplikační odborníci společnosti ADLER shrnuli 10 tipů pro broušení dřeva.
Pracovní kroky
- 
                                        
            
            Tip 1: Od hrubého k jemnémuObvykle se brousí od hrubého k jemnému. Každým krokem broušení se povrch zjemňuje a stopy po broušení jsou stále menší a menší. Obvykle stačí 3 kroky, ale nedělejte mezi nimi příliš velké skoky. Nikdy nevynechávejte více než jednu zrnitost. 
- 
                                        
            
            Tip 2: Bruste, neleštěteNa příliš "vyleštěném" dřevu špatně drží povrchová úprava - lak nebo barva. Proto je výhodné, aby na povrchu zůstala určitá textura broušení nebo známky zdrsnění. 
- 
                                        
            
            Tip 3: Pozor na zrnitost a barevný tónČím hrubší je broušení, tím tmavší je výsledná barva mořidla nebo sytost základního nátěru ve skladbě povrchové úpravy. 
- 
                                        
            
            Tip 4: Pravidelné odstraňování prachuPři broušení vzniká jemný prach. Odstraňujte ho znovu a znovu. Tímto způsobem nebude působit jako nežádoucí dodatečné brusivo. Zabrání se tím také příliš rychlému zanášení brusky brusným prachem. 
- 
                                        
            
            Tip 5: Vyhněte se mastným brusným zónámPokud se brusný prostředek otupí, nejprve odstraňte prach z brusiva – může být jen ucpané. Pokud se opravdu otupil, vyměňte příslušné brusivo, jinak se brusná zóna tzv. „zamastí“. 
- 
                                        
            
            Tip 6: Broušení celého povrchuMísto broušení menších dílčích povrchů vždy bruste celý povrch. Udržíte tak nízké teplotní zatížení a zabráníte následnému vzniku skvrn, zejména u laků. 
- 
                                        
            
            Tip 7: Zohledněte teplotyPříliš vysoké teploty způsobené tupým brusným papírem mohou vést až k zuhelnatění povrchu. Voskové látky se mohou následně rozpouštět v nátěrových hmotách – pozor na následnou přilnavost povrchové úpravy! 
- 
                                        
            
            Tip 8: Předcházejte stopám po brusceStopy po broušení se obtížně opravují. Zejména u strojního broušení je proto třeba dávat pozor, aby na povrchu nezůstaly zřetelné stopy po broušení. 
- 
                                        
            
            Tip 9: Pozor na směrChcete-li odstranit svrchní vrstvy dřeva nebo vrstvu nátěru, přebruste povrch. Pro pěknou následnou povrchovou úpravu je však nezbytné brousit ve směru vláken dřeva, abychom se vyhnuli škrábancům. 
- 
                                        
            
            Tip 10: MezibrusKromě prvotního broušení dřeva nebo broušení jiných podkladů jako jsou fóliované desky, kov apod. se broušení používá i jako mezičlánek v procesu lakování. Při broušení mezi vrstvami povrchové úpravy se zakrátí vlákn dřeva, která se postavila základním nátěrem. Broušení také vytváří dobrou přilnavost pro další vrstvy povrchové úpravy. 
© by adler-lacke.com
 
                     
                     
                     
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                