Grundschule St Martin, Gsies |  Ⓒ www.reneriller.it | © Riller Renè
Interiéry

Pocit domova

...ten chtěla zprostředkovat pracovní skupina EM2 Architects a tasserball architekten při výstavbě školního komplexu v San Martinu v Gsieser Tal. Rozhodnutí o stavbě ze dřeva nevzniklo náhodou, ale bylo součástí vypracování jasné pedagogické koncepce, i když původně mělo jít pouze o pilotní projekt. „Chtěli jsme se na jedné straně jasně vyjádřit ke stavebnímu projektu, který se jednoznačně vyznačuje rustikální architekturou dřevostavby, na druhé straně by architektonická formulace měla být v současném jazyce.

© Riller Renè
© Riller Renè
© Riller Renè
© Riller Renè

Chtěli jsme se zaměřit na přednosti dřeva jako estetického, atmosférického a především ekologického stavebního materiálu,“ říká architekt Hartmann Tasser a dále vysvětluje: „Na základě pedagogického konceptu, který tuto školu popisuje jako vesnici ve vesnici, byla požadována nová prostorová řešení. Cílem bylo integrovat různé účely a zároveň navrhnout místnosti co nejsamostatněji, aby byla zajištěna široká škála využití. Celý objekt je třeba chápat jako "vesnici" se samostatnými užitnými jednotkami jako je mateřská škola, jídelna nebo společenský sál, knihovna, studovna a základní škola. Přestože všechny oblasti fungují nezávisle na sobě, jsou na sebe optimálně propojeny. Jednotlivé místnosti by navíc neměly zprostředkovávat typickou atmosféru školní budovy, ale spíše navozovat pocit domova.

Škola v pohybu

Z urbanistického hlediska sdílí nová budova základní školy prostor mezi společenským domem a kostelem s farou a vytváří tak jakousi náves. Rozdělení na dvě konstrukce s různou orientací sedlové střechy a odstupňovanou výškou zmenšuje ve vnímání velikost budovy. Splyne s okolní zástavbou, i když je mnohem větší. Velkoryse prosklené plochy překrývají svislé dřevěné desky. Ty zase podporují koncentraci a činí celkový obraz budovy ještě kompaktnější. Dřevěné stropní panely zlepšují akustiku a jsou harmonicky sladěny s osvětlením a ventilačními otvory.

Objekt po realizaci nyní sestává z těchto částí: v přízemí se nachází mateřská škola a jídelna, která je zároveň řešena jako společenský sál pro vesnici, a centrální vstup sestávající ze společné šatny pro celou školu. Nad jídelnou se nachází knihovna a dřevodílna, která je k dispozici škole i externím uživatelům. Flexibilita, jeden z leitmotivů moderního vzdělávacího konceptu, byla vyžadována nejen pro využití prostoru, ale také pro vybavení. Nábytek lze flexibilně používat, a dokonce různě uspořádávat. Od individuálních pracovišť, typických pro klasickou výuku, až po velké dřevěné stoly a lavice, které jsou vhodné pro skupinovou práci nebo porady.

Dveře z přírodního dřeva

Obec Gsies se opírala o zkušenosti jihotyrolské firmy Gruber Türen z Brunecka, která na své dveře používá produkty ADLER již přes 20 let. Gruber Türen je první společností v Itálii, která začala používat systém ADLER Protor pro nátěry vchodových dveří. S ADLERem sdílí také skutečnost, že jde o třetí generaci rodinného podniku, a jejich základní hodnoty: vášeň, inovace a láska k detailu. Georg Gruber, jeden z majitelů firmy, vysvětluje: "U sanmartinské základní školy jsme museli dbát na to, aby dveře dokonale ladily s interiérem. Dveře by měly působit dojmem přírodního prvku, nikoli čistě funkčního nebo přehnaně umělého prvku, a spojit různé prostory dohromady harmonickým a jemným způsobem a zároveň je třeba, aby povrchová úprava a barevný tón byly kvalitní a odolné, zejména v prostředí s velkým provozem, jako je škola.

Z tohoto důvodu byly některé dveře natřeny akrylovou barvou ADLER Pigmopur v odstínu RAL 9016. Tento výrobek jsme vždy používali a zaručuje nám nejvyšší kvalitu a také vysokou chemickou odolnost a odolnost proti poškrábání. Ostatní dveře z modřínového dřeva byly ošetřeny olejem ADLER Legno-Öl. Olej je odolný proti potu a slinám a dle Önorm 71-3 je vhodný pro použití na dětské hračky. Neobsahuje těžké kovy a je vhodný pro použití na povrchy přicházející do styku s potravinami. Legno-Öl je zvláště vhodný pro projekt školy v San Martinu, protože dodává povrchu mimořádně přirozený vzhled.

© by adler-lacke.com